YLEISIMMÄT SYYT ELÄINLÄÄKÄRIKÄYNTEIHIN

YLEISIMMÄT SYYT ELÄINLÄÄKÄRIKÄYNTEIHIN

ASIANTUNTIJA  ARTIKKELI

Yleisimmät syyt koirilla eläinlääkärikäyntiin akuuteissa tapauksissa

Yleisimpiä syitä koirilla akuutteihin eläinlääkärikäynteihin ovat ruuansulatuskanavan sairaudet eli akuutti oksentelu ja/tai ripulointi, silmä- ja korvatulehdukset, haavat ja ihotulehdukset.

 

Koiran oksentelu-ja ripulioire

Hyvin yleinen syy milloin asiakas on yhteydessä eläinlääkäriin, on ruuansulatuskanavaan liittyvissä oireissa. Oireet alkavat yleensä akuutisti ja vaikeuttavat omistajan elämää merkittävästi, joka on hyvin usein se syy siihen, miksi eläinlääkäriin ollaan yhteydessä; Oksenteleva tai ripuloiva koira juoksuttaa ulkona yöaikaan tai työpäivän aikana on koti täyttynyt eritteistä.

Ruuansulatuskanavan oireilu alkaa koiralla helposti. Koira on sekasyöjä ja raadonsyöjä, jonka elimistö on muokkautunut niin, että ärsyttävästä materiaalista pyritään tehokkaasti eroon, on sitten kyseessä tarttuvat taudit (virukset) tai suoleen sopimaton ruoka tai muu sulamaton aine (huonoksi mennyt ravinto, heinä, kepit, kankaat, luut yms.). Suurin osa ruuansulatuskanavan oireista rauhoittuu ajan kanssa, vaikka ei tehtäisikään mitään.  Jos koiralla ilmenee ripulia tai vähäistä määrää oksentelua, voidaan tilannetta aivan hyvin seurata kotona. Pääsääntö on, että ruuansulatuskanavaoireista koiraa voidaan hoitaa kotona niin kauan, kun yleisvointi on hyvä, mikäli ei ole tiedossa koiran syöneen oikeasti jotain haitallista esim. kiveä, ksylitolia, lääkeaineita tai jotain muuta myrkyllistä tai haitallista.

Ilmaisia valokuvia aiheesta Koira

Hoidon perusta kotona on huolehtia, että nestehukkaa ei pääse syntymään. Tämä toteutetaan tarjoamalla riittävästi nestettä, sitomalla suoliston sisältöä jollakin ripuliin hoitoon tarkoitetulla valmisteella, joka sisältää esimerkiksi pektiiniä (Probalans Pect ), bentoniittia tai montmorilloniittiä ja valitsemalla kevyttä ja helposti sulavaa ruokaa. Nestettä tarjotaan pieninä määrinä tiheästi, jos tarjotaan isompia määriä kerrallaan ärsyttää se turhaan ruuansulatuskanavaa. Monestikaan oksennusrefleksiä ei kannata heti lääkkeellisesti rajoittaa, koska jos kyseessä on virusinfektio, on parempi saada pöpöt pois elimistöstä. Sama pätee myös muuhun vatsaa ärsyttävään sisältöön. Ruuaksi tarjotaan samoin pieniä määriä kevyttä ja helposti sulavaa ruokaa; kotiruokana esimerkiksi maustamaton kana tai kalkkuna keitettynä, puuroriisi, raejuusto tai piimä, lisäksi tarjolla on lukuisia kaupallisia rehuvalmisteita akuutteihin suolistotulehduksiin, joita voidaan myös tarjota. Raakavalmisteet, kun maha on jo valmiiksi ärtynyt, eivät ole suositeltavia.

Eläinlääkärin puoleen on käännyttävä, jos koiran yleisvointi huononee, oksennuksen mukana tulee verta, tai jos ripuli pitkittyy. On myös muistettava, että koira voi oireilla oksentelun kautta myös muita sairauksia, joissa pahoinvointia esiintyy. Näitä ovat esimerkiksi munuais-, haima- ja maksasairaudet ja narttukoirilla kohtutulehdus.  

Koiran silmien oireilu

Silmien oireilun ollessa kyseessä on aina mahdollisimman nopeasti oltava yhteydessä eläinlääkäriin. Monissa vaivoissa voidaan odottaa, mutta silmien sairauksissa turha odottelu johtaa monesti huonoon lopputulokseen tai ainakin potilaan pitkittyneeseen ja turhaan kipuun.

Akuutilla silmäpotilaalla oireena todetaan monesti silmän vuotamista, mahdollisesti märkäistäkin eritettä, silmän sidekalvon punoitusta, silmän siristelyä eli silmän kipuilua, joka voi näkyä myös valoarkuutena. Ehdottomasti yleisin akuutein silmävaiva on sarveiskalvon haavauma. Tämä aiheutuu ulkoisesta traumasta. Koira on voinut ulkoillessaan saanut haavan esimerkiksi haistellessaan puskia tai jos se on tapellut toisen koiran tai eläinlajin kanssa. Sarveiskalvohaava voi toki syntyä myös pitemmän ajan kuluessa ripsen, luomikasvaimen tai ihopoimun hangatessa sarveiskalvon pintaa, tällöin oireet eivät kuitenkaan ala nopeasti.

Jos huomaat edellä mainittuja oireita, ole aina yhteydessä eläinlääkäriin. Ensiapuna voit kotona suojata silmän jatkovaurioiden varalta kaulurilla hankaamisen estämiseksi. Jos on epäily vierasesineestä silmässä, esimerkiksi syksyisin heinän vihneet jäävät hyvin helposti kiinni silmien sidekalvolle, kotona voidaan huuhdella silmää jo ensiavuksi koirille soveltuvalla silmähuuhteella ja käyttää myös kostuttavaa silmätippaa. Muiden tippojen laittoa omatoimisesti silmiin on vältettävä.

Sarveiskalvonhaavat voivat olla syviä tai pinnallisia, joten näiden hoitoarviot on aina jätettävä eläinlääkärin tehtäväksi.

Koiran korvatulehdus 

Koirilla korvatulehdus esiintyy tyypillisesti ulkokorvassa, joka on ihon jatke. Monesti korvaoireeseen voi yhdistyä myös muuta ihon oiretta tassujen tulehdusta tai yleistä kutinaa. Jollain yksilöillä kyseessä voi olla yksittäinen ulkokorvan tulehdus, mutta uusiutuessaan on mietittävä, mikä on altistava tekijä tulehduksen synnylle.

Korvatulehdus oireilee monesti korvien ravisteluna, korvien raapimisena tai hankaamisena, pään kallisteluna ja korvien erittelynä tai punoitteluna. Joskus oireeseen voi liittyä myös tasapaino- oiretta, jos tulehdus sijaitseekin sisä- tai välikorvassa.

Korvatulehduksen ensiapuna, mikäli siihen ei liity tasapaino- oiretta, voidaan korva puhdistaa siihen tarkoitetulla puhdistusaineella. Koirille on olemassa lukuisia korvapuhdisteita, joita voidaan ostaa reseptivapaasti.

Ulkokorvan tulehduksen hoidolla ei monestikaan ole kiire verrattuna esimerkiksi silmäsairauksiin. Kuitenkin, jos oireet eivät rauhoitu, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Koiran ihotulehdukset ja haavat

Ihotulehduksissa tai haavoissa koira alkaa mielellään nuolla ja hangata aluetta. Tämä onkin se ensioire jonka omistaja monesti huomaa.  Kotona ensiavun anto on tärkeässä osassa ja lievissä tapauksissa kotona annettava hoito monesti riittääkin.

Ensiarvoisen tärkeää on saada oireileva alue puhdistettua kunnolla. Tämä tarkoittaa karvojen ajamista karvanleikkurilla, saksilla suoritettu karvojen leikkaus ei ole riittävä. Alue voidaan tarvittaessa ensin ihan suihkuttaa käsisuihkun avulla puhtaaksi kaikesta eritteestä ja karvoista.  Sitten kertakäyttöhansikkaat kädessä puhdistetaan alue esimerkiksi jodia, hyaluronihappoa tai pihkaa sisältävällä paikallisantiseptisella aineella. Pienissä ihotulehduksissa, esimerkiksi hot spot tyylinen rajoittunut ihotulehdus, voidaan edellä mainittua kotihoitoa jatkaa muutaman päivän ajan ja yhdistää kaksi kertaa päivässä tapahtuvaan puhdistamiseen myös esimerkiksi hunajaa tai pihkaa sisältävä voide (kuten Rönnin pihkavoide). Jos oireet eivät helpota tai alue laajenee ja koira on kutiseva, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Ehdottoman tärkeää on estää koiraa nuolemasta tulehtunutta aluetta tai haavaa kaulurilla. Monesti sukat tai puvut voivat pitemmässä käytössä hautoa tulehtunutta aluetta, eivätkä sen vuoksi ole suositeltavia. Haavojen ensiavussa nuolemisen estoon tämä on toki sallittua.

Haavojen hoitopäätös (suljetaanko haava ompelemalla vai jätetäänkö avoimeksi) on aina eläinlääkärin tehtävä.

 

Artikkelin kirjoittaja ELL Suvi Kähkönen-Valtola toimii yrittäjänä Akkavuoren eläinlääkäri Oy:ssä

Takaisin blogiin