PENTUKOULU OSA 3

PENTUKOULU OSA 3

Edellisessä pentukoulu osassa käytiin luoksetulon opettamista läpi ja tässä kolmannessa osassa (ja tällä erää viimeisessä) kerron hihnassa kävelyn opettamisesta. 

Tässä kohtaa joku jo ajattelee, että mitä opettamista siinä nyt on. Laitetaan vaan kaulapanta kaulaan ja hihna kiinni ja eikun menoksi! No periaatteessa se voi näinkin toimia ja kaiken huipuksi koirasi on se maailman sosiaalisin ja kuuliaisin koira, jonka kanssa ei tarvitse painia hihnakäytöksen kanssa. Käydään nyt kuitenkin tässä läpi niitä asioita, joiden opettamisella jo pentuna, voit väistää monta sudenkuoppaa kun pentu kasvaa isommaksi.

1. Pantaan totuttaminen

Pentu on hyvä totuttaa pantaan ihan viimeistään silloin, kun haet pennun kotiin. Monesti kasvattaja pitää jo pennuilla synnyinkodissa jo pantaa pennuilla. Jos panta on pennulle täysin uusi juttu ja se kovasti näyttää sitä vastustelevan, älä kiinnitä siihen mitään huomiota ja tarjoa pennulle muuta mietittävää aina kun se meinaa alkaa kapsuttamaan pantaa pois kaulastaan. Kun pannan/valjaiden kanssa sujuu ongelmitta sisätiloissa, voidaan lähteä harjoittelemaan hihnakävelyä. Pennun kanssa ei kuitenkaan ole tarkoitus käydä kuin ihan pissatus lenkeillä. Jos sinulla on oma piha missä pentu saa liikkua vapaasti, on tämä liikunta aivan riittävää pennulle monen viikon ajan. 

2. Ensimmäiset kävelyt

Ennen kävelylle lähtemistä, ota mukaan namipaloja, millä voit tarpeen mukaan palkata pentua. Namit kannattaa aina olla jotain pehmeää ja helposti syötävää. Boosterin lohinamit ovat esimerkiksi hyviä ottaa mukaan. Tarkista huolellisesti aina ennen lenkille lähtöä että panta/valjaat ovat kunnolla kiinni ja ne ovat ehjiä. Samoin hihna. Pennun kanssa paras hihna on joko kevyt flexi tai kevyt sekä ohut gripliina tai nylon liina. 

Valitse reitti niin että teillä on tilaa ohittaa muita koiria ja muuta liikennettä, rauhallinen reitti. Seuraavana kerron yhden tavan kuinka vetämisestä ei tule isompaa ongelmaa. Jos pentu lähtee heti vetämään liina soiden, pysähdy ja odota että pentu tulee luoksesi. Palkitse pentu tästä ensin kehulla ja sitten namilla. Kun lähdette liikkeelle ja jos/kun pentu edelleen lähtee vetämään liina kireällä, toista edellä mainitut asiat. Tee toistoja niin kauan, että pentu alkaa odottamaan jo, että milloin pysähdytte ja samalla se alkaa keskittymään siihen, missä se oma ihminen on, eikä pelkästään siihen että eteenpäin ja kovaa! :D Toinen hyvä ja kokeilunarvoinen tekniikka on, että kun lähdette kävelemään vaihdatkin usein suuntaa, eli tällä tavoin pentu joutuu myös olemaan kuuliaisempi sinun suuntaan, että mihinkä nyt ollaan menossa. Näitä molempia tapoja on myös hyvä yhdistellä jo yhdellä lenkillä. 

Kokemukseni mukaan, monilla eri rotuisilla koirilla yllä mainitut tekniikat ovat vähentäneet selvästi koiran vetämistä hihnassa.

3. Ohittaminen

Jos pentusi on jo heti pienestä pitäen hyvin helppo toisten koirien kanssa, eikä reagoi muihin koiriin vahvasti, tulet pääsemään ohituksissa melko varmasti tosi helpolla. On kuitenkin koiria, niin isoja kuin pieniä, jotka pitävät lajitovereitaan hyvinkin epäilyttävinä tyyppeinä ja ainut tapa miten he osaavat nämä tilanteet käsitellä on haukkuminen, muriseminen ja kohti vetäminen. Parasta onkin, kokemukseni mukaan, tehdä kaikki lenkitykset niin, että ensinnäkään vieraita koiria ei noteerata. Niitä ei pidä mennä haistelemaan ja ns. tutustumaan. Ikinä et voi tietää miten se vieras koira saattaakin sinun pentuun suhtautua ja jos isompi vieras koira rähähtääkin ykskaks omalle pennullesi, se saattaa aiheuttaa kauaskantoiset vaikutukset koirasi elämään. En siis suosittele joka lenkeillä jokaisen vastaantulevan koiran kanssa tutustumista. Sosiaalisoinnin voi tehdä tuttujen koirien kanssa, jotka ovat olleet pentujen kanssa ja niihin voi luottaa.

Kun vastaan tulee toinen koira niin tässä kohtaa sinun tulee olla se, joka huomaa sen ennen kuin pentusi huomaa. Tässä kohtaa on hyvä ottaa jo namit esille ja tehdä pennun kanssa jokin pieni juttu, mistä se makupalan. Se voi olla vaikka vaan kontaktin ottaminen. Pointtina on, että saat pennun kiinnostumaan sinusta ja että pentu ei ehdi miettiä vastaantulevaa koiraa ja huomaa sen vasta hyvinkin läheltä. Siinä kohtaa kun toinen koira alkaa olla jo teidän kohdalla, kannattaa taas tehdä pennun kanssa kontakti harjoitus. Parasta olisi jos saisit pysymään pennun kontaktissa sinuun koko sen ajan kun toinen koira menee teistä ohitse. Tällä tyylillä on se tarkoitus, että pentusi oppii olemaan välittämättä muista koirista. Kun jaksaa tähän alkukoulutukseen panostaa, tulee olemaan ohitustilanteet varmasti helpompia kun koira kasvaa. Sinulla on selkeä metodi ja tapa pennulle opetettuna ja ohitustilanteisiin.

Jos sinulle jäi jotain kysyttävää mistä tahansa pentukoulun osasta, ota ihmeessä yhteyttä ja vastaan sinulle. Voit laittaa kysymyksen sähköpostilla: info@koiratarvikehaukkula.fi

Yt. Elisa / Koiratarvike Haukkula

Takaisin blogiin